retete culinare cu si din peste ..............

Aici putem discuta orice in afara de pescuit.

Moderatori: Dan M, Rapitorimania

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

;) se incumeta cineva?

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

oana scrie:;) se incumeta cineva?
haideti sa patrundem impreuna in tainele prepararii unor retete traditionale din peste ce se pregatesc doar aici in delta dunarii .

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

oana scrie:
oana scrie:;) se incumeta cineva?
haideti sa patrundem impreuna in tainele prepararii unor retete traditionale din peste ce se pregatesc doar aici in delta dunarii .
asadar sa incepem cu cel mai cautat preparat culinar din delta ,ciorba de peste traditionala .
CIORBA DE PESTE TRADITIONALA
ptr asta avem nevoie de mai multe sortimente de peste cum ar fi ..un ciortan
stiuca
caras
lin
somn
crap
putem folosi doar capetele si cozile sau si bucati din corp
mai avem nevoie de
4 5 cepe
3 4 ardei grasi
3 4 rosii
leustean
sare
ulei si otet
usturoi ptr prepararea mujdeiului
pestele se curata de solzi, de mate, i se scoate urechile se spala nu prea bine ,si se cresteaza marunt ,marunt,asta
in cazul in care punem si corpurile.
punem un cazan pe foc de preferat ciorba de peste se face la ceaun afara ,punem apa doar cit sa acopere pestele nu
mai mult ,punem ulei ,apoi legumele taiate cubulete mai mari ,putem lasa si o ceapa doua intregi ,cind zarzavatul este
aproape fiert vom pune pestele ,incepem cu ce este mai mare ,deoarece fierbe mai greu ,cum am pus pestele imediat punem
1 lingura sau chear 2 linguri de sare pestele traga sarea ,apoi cum incepe sa fiarba primul clocot punem 2 3 linguri de
otet veti vedea ca zeama se va albi ?(dar atentie la primul clocot nu lasati pestele sa fiarba fara otet)aici este si
secretul trebuie sa sti cind sa pui sarea si otetul ,si gustam mereu ,adaugind sare si otet cit este nevoie dupa gustul
fiecaruia ,ciorba este gata si pestele fiert ,atunci cind aripioarele pestelui se desprind cu usurinta ,cind ciorba este
gata aruncam in cazan si leusteanul tocat marunt in timpul fierberii nu puneti capac cazanului sau ceaunului va avea
ciorba gust de peste crud
alaturat vom face un mujdei pasta din usturoi, sare,ulei,si otet ,cind mujdeiul este gata se ia zeama din ciorba si se
amesteca cu mujdeiul pasta .
pestele se scoate pe platou se maninca cu mujdei ,iar apoi sa maninca zeama .sa nu uitati berea care ati puso la rece

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

STORCEAC
pentru aceasta reteta avem nevoie de sturion (pastruga ,nisetru ,morun,cega,ship)oricare dintre ele e binevenita
deci..
sturionul se curata de intestine, aceste intestine se curata si ele bine se spala in apa cu putin otet si se taie in
fisiute cam de 2 degete (trebuie mentionat ptr cei ce nu stiu ca de la acest peste se maninca absolut tot el nu are
oase doar zgirciuri care sunt un deliciu va asigur )apoi pregatim zarzavatul care consta in ,,ceapa
,morcovi,cartofi,ardei gras,.sare, marar, leustean,si lamiie ,punem apa la fiert apoi bagam capul si coada sturionului
impreuna cu sare dupa gust ,dupa ce a fiert cam 20 minute punem zarzavatul taiat cubulete mai mici. punem intii ceapa
,apoi morcovul ,ardeiul gras,codite de marar si leustean tocate marunt iar dupa 15 20 de minute punem rondele sau
fileuri de sturion taiate cam la grosimea unui deget si cartofi o parte taiati in 4 o parte taiati cubulete cind
zarzavatul si pestele este fiert mai adaugam marar si leustean tocat marunt. lasam sa mai dea un clocot apoi se drege
zeama astfel.. se pun 3 4 oua depinde de cita zeama aveti punem doar galbenusul in galbenusuri se stoarce zeama unei
lamii sau a unei jumatati de lamii cum va place dupa gustul fiecaruia se bate bine pina totul devine o spuma apoi se ia
un polonic de zeama si se amesteca in galbenus batind continuu,apoi rasturnam galbenusul in cazan mestecind cu polonicul
de sus in jos ,nu vom da drumul la tot galbenusul in oala doar cite un pic amestecind continuu va doresc pofta buna si
nu uitati de vinul de la rece

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

CRAP PE VARZA
ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap ,il curatam de mate ,solzi ,il taiem fileu ,il spalam bine ii dam praf de
sare si il punem la prajit in ulei incins
separat vom taia o varza julien feliute cit mai subtiri dupa care vom pune varza la calit impreuna cu 2 3 cepe, 2 3
ardei grasi , 2 3 rosii ,piper, cimbru ,sare zarzavatul se taie fisiute subtiri .
cind s au calit toate bine se rastoarna varza cu toate acele ingrediente intr o tava unsa cu putin ulei apoi pe
deasupra punem crapul prajit si bagam tava la cuptor ptr o jumatate de ora o ora .cind a prins un pic de crusta varza si
crapul a capatat o culoare aurie se scoate din cuptor vom pune patrunjel tocat si putem servi alaturi cu un pahar de vin
alb .pofta buna

Avatar utilizator
RazvanG
Mesaje: 8
Membru din: Lun Ian 20, 2014 3:15 pm

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de RazvanG »

Iti multumesc in numele pescarilor ptr senzationalele retete,te rog sa primesti un sincer : MULTUMESC SI SARUTMANA ;)

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

RazvanG scrie:Iti multumesc in numele pescarilor ptr senzationalele retete,te rog sa primesti un sincer : MULTUMESC SI SARUTMANA ;)
cum am mai spus de nenumarate ori ,nu aveti pentru ce sa mi multumiti ,fiecare om e special in felul lui de a fi ,mie imi place sa gatesc pestele ,sunt multe retete de aici din delta pe care cu siguranta multi nu le cunosc de aceea am ales aceasta cale ,a scrisului pe anumite site uri de pescuit,pentru a impartasi tuturor din secretele prepararii pestelui ,al pestelui de balta ,de aici din sulina ,raiul deltei dunarii ,primii care vedem rasaritul .va multumesc tuturor ,va urez spor la bucatarit si dak nu intelegeti ceva ,nu ezitati sa mi scrieti .
cu respect oana serbov.

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

PLACHIE DE CRAP
ptr aceasta reteta avem nevoie de un crap ,sau ciortan .
pestele se curata de solzi ,se curata de mate ,se spala bine se taie in fileuri sau rondele ,se cresteaza marunt ptr a mai diminua din oase ,i se da un praf de sare ,apoi dupa cca jumatate de ora se da prin faina ,si se prajeste in ulei incins ,dupa ce pestele a fost prajit ,alaturat se face urmatorul sos, avem nevoie de:
2, 3 cepe
3, 4 rosii
2, 3 ardei
sare ,piper,foi de dafin ,usturoi si marar.
taiem zarzavatul cubulete mai mari il calim apoi adaugam 2- 3 cani de apa si lasam sa fiarba pina cind este gata zarzavatul ,intre timp adaugam si pierul sarea ,foi de dafin,usturoiul tocat marunt .
cind zarzavatul este aproape gata bagam in sos si pestele prajit lasam sa dea un clocot apoi punem mararul tocat marunt.
pofta buna si nu uitati sa puneti in pahar un vin alb sec

M.Gabriel
Moderator
Mesaje: 24
Membru din: Mie Ian 08, 2014 3:26 pm
Localitate: Cluj Napoca
Contact:

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de M.Gabriel »

Frumos topic,initiativa buna dar sectiunea e gresita.
http://ulkustom.wblog.ro.

UlKustomRods

Live.breathe.build.fish.

oana
Mesaje: 71
Membru din: Sâm Ian 18, 2014 9:10 pm
Localitate: sulina

Re: retete culinare cu si din peste ..............

Mesaj de oana »

SOMN PANE (GRUJON)
ptr acesta reteta avem nevoie de un fileu de somn ,pe care il vom taia fisiute cam de un deget .ii vom da praf de sare .si un praf de piper vom da putin deoparte pentru a pregati grujonul
vom face astfel ,intr un lighenas vom pune 2 3 oua ,sare piper ,condiment de peste si faina ca la o compozitie de clatite (asa trebuie sa va iasa )vom amesteca cu telul toate aceste ingrediente daca compozitia vi se pare prea groasa subtiati cu un paharut de apa minerala apoi vom lua fisiutele de somn le vom da prin faina ,apoi le vom trece prin acel sos facut, apoi vom praji in ulei incins este gata cind capata o culoare aurie se serveste cu felii de lamiie si patrunjel tocat pe deasupra, va doresc pofta
buna .si bineinteles nu uitati de vinul alb ce se odihneste la frigider

Scrie răspuns