Ne aliniem la GDPR!

Vă aducem la cunoștință că www.rapitorimania.ro utilizează fișiere de tip cookie și alte tehnici similare pentru a asigura funcționarea site-ului și protejarea datelor dvs., pentru a vă oferi o experiență cat mai placută și personalizată, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul într-un mod anonim.

Le oferim partenerilor noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză a traficului informații cu privire la modul in care folosiți site-ul nostru prin intermediul cookie-urilor pe care ei le pot seta.

Înainte de a continua navigarea pe www.rapitorimania.ro, vă rugăm să citiți și să întelegeți conținutul Politicii de utilizare cookie și al Politicii de confidențialitate.

Prin continuarea navigării și utilizarea serviciilor noastre, vă exprimați acordul cu privire la Politica de utilizare cookie și la Politica de confidențialitate.

Ultima modificare: 29.05.2018

Black Bass merge la Syrah! Vin, pescuit si rock&roll cu Gabi Udila.

26 iulie 2019   |   997   afişări   

Prin anul III, dedicatul meu profesor de viticultura, agasat de miile de intrebari cu care il bombardam in pauza ciuntindu-i din timpul dedicat tigarii, a avut o revelatie: “-Da’ ce mult iti mai place viticultura!”. Revelatia lui a fost precum o hamsie intr-o tava de paella in comparatie cu revelatie mea, hopa : “-Dom’ profesor iertata fie-mi sinceritatea cauzata de revelatia intempestiva a dumneavoastra (ca sa ma exprim “eufomistic”). Mie imi place viticultura precum ii placea Simonei sa joace pe zgura inainte de a-si micsora sanii. Mie imi place sa BEU. Si sa stiu ce BEU”. S-a uitat la mine ca Jimi Hendrix la o coarda de chitara rupta, in timpul unui solo la Newport Pop Festival, dar nu a zis nimic.

 

De atunci studiez problema, adica tot ce tine de vin ( si multe alte licoriJ), ca sa stiu ce BEU:
Syrah-ul este un foarte versatil soi de struguri rosii cunoscut in Valea Ronului inca de pe vremea cand Gica Petrescu spargea topul Billboard cu al sau nemuritor “ia mai toarna-un paharel” (secolul 13 J). Factiunile rebele sustin ca provine din Shiraz fosta capitala a Persiei, spunand ca in literatura persana, pe langa povestile naiv/erotice ale Seherazadei, exista si referiri la acest soi. Altii, sapa mai adanc in istorie, clamand ca ar fi fost adus din Syracusa in Franta de legiunile imparatului roman Probus, inainte ca Burebista sa intre in memoria colectiva ca cea mai mare catastrofa a viilor, inainte de Philoxera.Toate aceste teorii au fost infirmate odata ce studiile ADN au demonstrat ca Syrah-ul are certificatul de nastere in sud-estul Frantei si abandonat, ca orice bastard, de tatal Dureza si mama Mondeuse Blanche (ambele soiuri, obscure de altfel, disparand intre timp).

 

Este un soi iubit de viticultori, de vinificatori si de bautori deopotriva datorita versatilitatii sale. Poate fi vinificat ca vin monovarietate sau poate fi folosit in foarte multe cupaje, cel mai bun exemplu fiind cel cu sonoritati de telefonie celulara, GSM – Grenache-Syrah-Mourvedre. Deoarece ii place sa colinde, este al 7-lea cel mai cultivat soi de struguri din lume, putand capata gusturi si arome diferite in functie de zona de provenienta. Poate fi un badaran old school din Valea Ronului, sau poate fi un filfizon cu unghii lacuite si pectorali scosi in relief din Australia, gen Penfolds, sau din Statele Unite, gen Walla Walla Valey.

 

Datorita acidului tanic, prezent in cantitate mare in pielita, are un potential de invechire pe masura. In luna aprilie mi s-au aliniat planetele si am avut parte de cateva zile de pescuit la bass, in Extremadura, pe Lake Cijara, in compania unor prieteni foarte dragi. La barul din sat nu am rezistat farmecelor unei sticle de vin si am reusit sa o aranjez in bagaje in asa fel incat sa se incadreze in limita celor 20 de kg acceptate in bagajul de cala. Un Syrah 2012 produs de Bodegas Eldoze. Bodegas Eldoze, o podgorie aflata in arealul imensului bazin hidrografic al raului Guadiana (din care face parte si Cijara Reservoir), comunitatea autonoma Extremadura, beneficiaza de o expozitie sudica superba, de un sol cu o compozitie complexa, bogat in minerale, cu o rezerva naturala de apa arhisuficienta si de o clima continentala cu influente atlantice. Via cultivata cu Syrah (100% ecologica) are o suprafata de 6 hectare (ideal pentru omogenitatea calitatii ecopedoclimatice ), o expozitie sud-vestica si o altitudine de 650 de metri.
Deschid sticla, amusinez, gust, inghit, inspir adanc si….imi pierd ratiunea de a fi. Ma trezesc, cu un gust divin in gura, intr-un bassboat pe Lake Cijara, cu 3 baieti langa mine. La motorul electric de bot, baga pedala la greu, un pletos. Hopa, astia sunt Cainii de la Vinarie (The Winery Dogs). Richie Kotzen trebaluia la pedala de Distors, nicidecum la motorul electric de bot. Asta e, ma descurc si asa, desi a trebuit sa ma impart intre pescuit, carma, motor de bot, sticla de vin si sa am grija sa nu-mi calce vreun tampit pe lansete (cum s-a si intamplat L).

 
 
Am pescuit toata ziua pe Cijara, cu Cainii de la Vinarie… Facandu-mi galerie.
Am impartit sticla de vin cu ei, baieti finuti, da’ ma rodea groaznic invidia cand batea vantul de Extremadura si le inflocosa pleata, al dracu parca in ciuda unuia care a mai ramas cu podoaba capilara pentru un dus fara presiune. La mosul ala de Billy Sheehan trebuia sa ma mai tin din cand in cand, nu stiu de ce se ambitiona sa-mi foloseasca barbetele voblerelor drept pana pentru corzile de bass.
Vinul este demential. Atacul e cremos, chiar daca nu pot spune ca i-am lasat mult timp sa respire. Taninii sunt inveliti delicat in arome de visine in alcool si cirese amare. Inspir indelung si parca mi-am deschis humidorul cu trabucuri, simt un miros de tutun maturat sau de pat de frunze ruginii, toamna tarziu. Postgustul e prelung ca sirena lui Vasile Roaita. Nu se putea o imperechere gastronomica mai buna decat un bogadillo cu jamon, pregatit cu simt de raspundere chiar in barul de unde am luat sticla. Enjoy.
 
P.S. Recent am baut, la recomandarea lui Dan Micuda (vinotecatrivale.ro) un Syrah, de unde se invarte ceasul Syrahului: Valea Ronului. Château De Saint Cosme Côtes Du Rhône Rouge 2017. Excelent, alta scoala si….la juma’ de pret.

Gabi Udilă

Pentru degustari, lucrari de rodbuilding sau povestiri cu si despre pesti, ma gasiti la contactele de mai jos. 

Portofoliu: Fac rodbuilding de 12 ani, ajungând în prezent la peste 100 de lansete pe an.

Contact: gabi.udila@gmail.com, 0727.379.089

De ce rodbuilding? 

În România sunt din ce în ce mai mulţi pescari buni. Un pescar bun e un pescar informat, implicit cunoscător şi pretenţios. Un pescar pretenţios ştie ce să ceară de la instrumentele cu care îşi satisface hobby-ul (sau meseria). Vorbind strict de lansete, o lansetă de serie nu-i va putea satisface niciodată pe toţi potenţialii cumpărători.

 


Unei persoane îi place asta.


Comentarii


Momentan nu există comentarii.


 
 whiteman.ro