Vacanta in Grecia

Excursii de pescuit peste hotare. Destinatii, logistica, ghizi, sfaturi utile.

Moderatori: Dan M, Rapitorimania

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

Multi romani aleg ca si destinatie plajele din insorita Grecie pentru concediul de vara impreuna cu familia. Pentru mine a fost si un prilej de a incerca sa pescuiesc in apele limpezi si calde ale mării Egee.
În primul rând trebuie să știți că pescuitul de la țărm este liber în Grecia nefiind nevoie de permis decât pentru pescuitul din barcă ori cel subacvatic.
După ce anul trecut am avut clipe minunate la pescuit pe insula Thassos, de abia aștept anul acesta o altă destinație, tot în Grecia.

(episodul 1)...
Nu mai mersesem la pescuit defel, nicaieri, timp de vreo 10 ani, iar ce a urmat m-a facut sa imi doresc asta din nou.
Cum nu știam mai nimic despre destinația mea dinainte mi-am pregatit un minim arsenal, compus din 2 lansete, o mica trusa cu 4 voblere, cateva twistere și alte momeli artificiale moi. Pana la urma am pescuit doar cu 1 din lansete, fiindca cealeilalte i s-a desprins un inel in timpul transportului, fiind foarte veche (20 ani). Asadar am ramas cu o lanseta Mitchell cactiune 5-15 gr, cumparata du 50 de lei de la Selgros si o mulineta Daiwa Laguna cumparata inainte de plecare de la Dechatlon. Nu imi faceam iluzii cu privire la ce se putea captura prin apele Mediteranei gandindu-ma ca oricum scopul pricipal al vcantei nu era pescuitul.
(...)

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

(partea a 2-a)
Primul contact cu apele mării Egee a fost în portul Kavala de unde un feribot urma sa ne transporte pe insula Thasos. Acolo am văzut sute de pesti, de mici dimensiuni, care își cautau hrana pe langa chei, ba chiar si cateva meduze înotau agale în lumina soarelui de amiază. Câțiva tineri petreceau după amiaza pe marginile cheiului, iar unii dintre ei aruncau pâine în apă, la care peștii se repezeau pe dată, cu zecile. I-am privit cu încântare. Era început de Septembrie, iar căldura nu era dogoritoare.
Deși am stat 10 zile, nu am mers la pescuit în fiecare zi, și nici măcar nu am avut o zi întreagă la dispoziție pentru așa ceva, dar nu doar pentru asta eram aici. La început, în primele zile, ne-am bucurat de plajele însorite și apa cristalină. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi pun echipamentul de snorkeling și să plonjez în apele puțin adânci de pe plaja "Paradise Beach" din estul insulei. Chiar de la mal începeau să se arate tot soiul de pești, la început cei mai mici. Spectacolul subacvatic era fascinant. Fiecare zonă avea caracteristicile sale, iar feluritele specii de pești își duceau traiul după cum le era felul. Am văzut zărgani care înotau la câțiva centimetrii dedesubtul apei camuflându-se perfect prin silueta lor printre unduirile apei. Aproape de mal mici peștișori de culoarea nisipului înotau de colo colo, iar mai în larg, după ce apa depășea 1 metru adâncime au început să apară peștii de dimensiuni mai mari înotând în bancuri de câteva exemplare. Deși nu i-am observat în primele zile, pe fund îngropați în nisip, doar cu capul afară, își așteptau prada un soi de guvizi ce atingeau dimensiuni de 20-30 cm. Înspre capătul plajei unde începea țărmul stâncos își făceau veacul alte soiuri de pești a căror denumire nu o cunosc. Pești de dimensiunea unui caras, ori chiar ușor mai mari erau peste tot, iar bancuri de hamsii (cred) parcă pluteau pe lângă țărmul stâncos. A fost de ajuns această primă experiență ca să mă convingă că vacanța ce începea avea să fie una minunata. Așa a și fost.
(...)

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

(partea a 3-a)
Dupa doua zile de baie si scufundari mi-am zis sa incerc echipamentul de pescuit. Cum de pe plajă nu se putea pescui, din cauza nr. mare de turiști, am căutat țărmul stâncos din apropierea plajei. Oricum acolo înotau cea mai mare parte a peștilor, deși cei mai mărișori, după cum am văzut deja din primele scufundări, se găseau în apele ceva mai adânci la o distanță respectabilă de țărm, de-a lungul plajelor.
La început, emoționat încă de cele văzute, dar și bucuros că pot pescui după atât de mult timp, am încercat câteva lanseuri de pe un mal stăncos. Era parcă ireal, pescuiam în Marea Mediterană. Apele limpezi și valurile ce se spărgeau de malul stâncos în mii de stropi, sunteul lor, culorile accentuate de spuma albă, erau deja un spectacol pe cinste.
Cum nu știam prea bine ce înseamnă pescuitul în mare în general, darămite spinning, jigging, am încercat pe rând săracul arsenal cu care am venit de acasă. Cele 4 voblere, din care 3 erau deja vechi de 20 de ani, au făcut cunoștință cu apa rând pe rând. Am observat că nu puteam lansa foarte departe de mal. Lanseta mea nu putea ajunge la distanțe mari din două motive. Mai întâi pentru că lunginea ei de 2.4 metri oferea o cursă ceva mai scurtă a lanseului, dar mai ales din cauza actiunii de 5-15 grame care mă împiedica să folosesc greutăți mai mari. Așa că unul dintre cele 4 voblere, care era mai greu, nu l-am putut lansa. Până m-am dumirit eu ce pot face cu lanseta și cele câteva momeli artificiale trecuseră deja vreo 2 ceasuri și sosise ora mesei. Deci, mi-am strâns undița și mi-am făcut un plan în minte pentru a 2-a zi.
(...)

Avatar utilizator
zamfi
Mesaje: 26
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:42 pm
Localitate: Pe Mures...

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de zamfi »

Si ? Ce a urmat? :roll: Nu de alta dar exact in insula Tassos am fost si eu ...Anul asta am zis ca-mi iau si eu echipament de spinning.Deci?

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

Mult noroc si distractie in vacanta. Credeam ca nu citeste nimeni. Asadar sa continuam.

(partea a 4-a)
După ce am vazut, si incercat, apele de pe plajele insulei am constatat ca in general pestii stau catre tarmul stancos, cu multe pietre in apa, iar la o distanta de aprox. 20-30 m de tarmul stancos, acolo unde era deja nisip pe fund inotau alte specii, inclusiv acei pesti care se ascundeau in nisip. Asa ca a doua zi, dupa ce saracul meu arsenal se imputinase din motive tehnice, a mai primit o lovitura prin faptul ca unul din cele 3 voblere pe care le puteam lansa era foarte mic, mai usor de 5 gr. si nu ajungea la o distanta mai mare de5m. Ramasesem cu 2 voblere, unul de 9cm de la Abu Garcia (cumparat inainte de plecare) si un Cozma vechi de aproape 20 de ani de vreo 4-5 cm. Acesta din urma a prins aproape toti pestii. Este de culoare gri-albastru cu ochi negrii si contur galben, mai are pe burta putin rosu inspre cap. In afara de voblere a mai incercat cateva twistere, dintre care unul de culoare verde-petrol, cu ceva sclipici inauntru, sa dovedit a fi prinzator.
Trebuie sa va spun ca am pescuit exclusiv ziua, la amiaza, atunci cand mergeam la plaja. Poate ca in alte conditii, dimineata sau seara, alte tipuri si culori de momeli artificiale ar fi mers. Asa cum am spus la inceput, lanseta era un Mitchell de 5-15 gr., mulineta Daiwa Laguna 3000, iar firul un Shimano Aero de 25.
In cele cateva zile in care am pescuit am prins 10 pesti dintre care 7 au apartinut aceleiasi specii. L-am identificat ulterior ca fiind seranus scriba. Un peste care traieste pe sub roci si care e foarte bataios in drill.

http://smg.photobucket.com/user/KenTse/ ... 7.jpg.html

(...)

Avatar utilizator
zamfi
Mesaje: 26
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:42 pm
Localitate: Pe Mures...

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de zamfi »

Hopa! Interesant dumnealui :lol: Da, probabil o sa-mi iau un bat cu mine ...Exista oare ceva pericole cu privire la pesti periculosi ,otravitori, etc? Daca stie cineva ...multumesc!

Multumesc de urari ! La fel daca mergi iar! ;)

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

zamfi scrie: ...Exista oare ceva pericole cu privire la pesti periculosi ,otravitori, etc?
(partea a 4-a)
Cum vă spuneam, a doua zi am abordat țărmul stâncos din dreapta plajei, mai întâi pescuind din apă și lansînd înspre țărm. Primul pește pe care l-am prins a fost un Trachinus araneus, evident identificat ulterior. Este acel pește care sta ascuns în nisip. Fiindcă apa e limpede, și am purtat și ochelari polarizanți, am văzut atacul. S-a aruncat la vobler aproape de mine, când mă oprisem din mulinat. Când l-am văzut am mai tras ușor de lansetă și, gata, s-a prins. Cand am ajuns acasa mi s-a confirmat si banuiala, este un pește care are venin pe înotătoarea dorsală, și se spune că înțepătura lui este foarte dureroasă. Oricum, l-am manevrat cu grijă și, după ce lumea de pe plajă s-a adunat să vadă lighioana, i-am dat drumul.
draco.jpg
draco.jpg (105.34 KiB) Vizualizat de 11326 ori
În imagine se poate vedea și voblerul Cozma.
Simțindu-mă deja încrezător am încercat în aceiași zonă, dar de data asta de pe malul stâncos. Am mai prins un pește cu coada galbenă, nu am reușit să-l identific. După care am mai pescuit putin dar fără rezultate. A fost grozav să pot prinde cei doi pești, eram bucuros.
(...)

Avatar utilizator
zamfi
Mesaje: 26
Membru din: Mar Ian 07, 2014 5:42 pm
Localitate: Pe Mures...

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de zamfi »

Ahaaa...Interesant oricum. O sa-mi iau si eu un bat de spinning oricum.Si ...manusi :lol:

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

Ieri, după putina documentare, cred că am reușit identific specia cu coada galbena. Este vorba despre Alepes djedaba ori Atule mate.
http://1.bp.blogspot.com/-2W-TUTGug-Y/T ... 112271.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ate_CY.jpg

(partea a5-a)
În următoarele zile am pescuit pe alte plaje, unde specia cea mai răspândită era Seranus Scriba. Chiar dacă e un pește de talie mică, cam cat mărimea palmei, este foarte puternic, iar cu o lansetă UL poți avea parte de senzații tari. Preferă să stea ascuns pe după roci, așa cum am observat în scufundările pe care le făceam înainte de fiecare pescuit. De unde prindeam unul de obicei venea și al doilea. Acești pești au mușcat atât la vobler, cât și la twister. La twister am folosit tehnica jigging.
O a patra specie de pește pe care am prins-o era de aceași dimensiune a palmei, doar că era puțin mai alungită și cu puțin albastru în jurul capului. Dacă reușesc să o identific am să revin. Îmi pare rău că nu am putut face fotografii cu toți peștii capturați, însă nu-mi luam telefonul cu mine de fiecare dată, iar cei mai mulți dintre pești au fost eliberați. Am păstrat câțiva Seranus Scriba, după ce un bucătar mi-a spus că sunt foarte buni. Într-adevăr erau buni.
Mai jos aveți singura fotografie pe care le-am făcut-o.
(...)
Fişiere ataşate
seranus scriba.jpg
seranus scriba.jpg (231.43 KiB) Vizualizat de 11321 ori

Calin75
Mesaje: 36
Membru din: Joi Mai 22, 2014 10:15 am

Re: Vacanta in Grecia

Mesaj de Calin75 »

(partea a 6-a)

Experiența pescuitului în apele limpezi de pe malurile stancoase ale mediteranei te poate bucura chiar daca capturile nu sunt mari. Însă vreau să vă mai spun un singur episod, și cu asta îmi închei povestea vacanței de anul trecut.
Încercând mai multe tehnici de pescuit, într-una din zile aveam atașat la capătul firului un shad de 7 cm de culoare roșu-galben. Încercam să lansez cât mai departe, și testam diverse feluri de recuperare, când, din larg se reped 5 umbre de aproximativ 70 - 100 cm :o . Dau un ocol stăncilor de pe mal, zeci de peștișori sar din calea lor, după care cu aceiași viteză amețitoare se îndreaptă către ape mai adânci. Când i-am văzut mi-a înțepenit mâna pe lansetă o secundă, după care m-am străduit să recuperez cât mai repede shadul, în speranța că va fi observat de vreunul din cei 5. Din păcate nu am reușit să-l aduc suficient de aproape , iar peștii au venit și au plecat în altă direcție decât cea unde lansasem.
Tocmai această întâmplare m-a determinat să încerc anul acesta și tehnici de pescuit în larg. Cum vor decurge lucrurile vom vedea, în septembrie. ;)

Vacanță plăcută tuturor.

Scrie răspuns